četvrtak, 5. veljače 2009.

Historijat škole

Osnovna škola „15. april“ u Doboju kod Kaknja je osnovana 1914. godine i jedna je od najstarijih škola na području naše opštine. U osmorazrednu školu prerasta 1961. godine. Integracijom škola ulazi u sastav centralne osnovne škole. Škola je nosila naziv „8. april“ sve do 1984. godine kad je pripojena školi „Ivo Lola Ribar“, kasnije škola „Hamdija Kreševljaković“. Na inzistiranje mještana naselja Doboj pokrenuta je inicijativa opštinskim organima za odvajanje škole od centralne škole „Hamdija Kreševljaković“ Kakanj. Odluka o odvajanju škole donesena je 10. 01. 1996. godine, nakon čega je naziv škole promijenjen u OŠ „15. april“ Doboj - Kakanj.
Svoju djelatnost škola je obavljala u staroj skolskoj zgradi, a od 1961. godine i u prostorijama bivše rudarske škole. 1977. godine dato je u upotrebu novoizgrađeni dio: 6 novih učionica, hol, kabinet hemije - biologije i fiskulturna sala. Također je izvršena toplifikacija škole što je u mnogome olakšalo odvijanje odgojno - obrazovnog procesa.
U periodu 1992. - 1996. godine škola je stavila svoj raspoloživi prostor i sredstva u službu odbrane, te je u to vrijeme nastava bila dislocirana u druge objekte.
01. 07. 2004. godine Vlada ZE - DO kantona je donijela odluku o prestanku rada OŠ „Šakir Sikirić“ Naselje TE Čatići i pripajanju te škole i njoj pripadajućih područnih odjeljenja (Čatići, Gora, Slapnica i Sebinje) osnovnoj školi „15. april“ Doboj - Kakanj.

Nema komentara:

Objavi komentar